INSON TANASIDAGI RADIOAKTIVLIK - Qurbonov, Anvar; Qurbonova, Barno; Abdurashidova, Dilbar (Физико-технологического образование, 2021)
Inson organizmi turlicha ximiyaviy elementlardan tashkil topgan, ular ma’lum nisbatda bo’ladi. Inson tanasida ham 14C, 40K, 210Po va x.k. radioaktiv izotoplar joylashgan bo’ladi. Bu kimyoviy elementlar orasida ikkita element asosiy o’rinni egallaydi, bu elementlar uglerod va kaliy. Ularning farqlanishi bu kimyoviy elementlarning turli izotoplari orasida uzoq umrga ega bo'lgan izotoplar borligi bilan bog'liq, ular tananing ichida to'planib, odamning ichki radioaktivligi manbai hisoblanadi.