Naturaning o’ziga qarab rasm chizishda buyumlarning o‘zaro nisbatlarini to’g’ri topish qoidalari - Oltmishev, Toxir (Физико-технологического образование, 2022)
Naturadan rasm chizish metodini fanga Kulman, Prang va Baumgart kabi olimlar olib kirishgan. Shu asnoda realistik tasvirlash usuli vujudga kelgan va xanuzgacha rivojlanib kelmoqda. Naturaning o’ziga qarab rasm chizish masg’ulotlarida yana bir muxim qoidalardan biri buyumlarning o’zaro nisbatlaridir. Naturadan rasm chizishda o’lchamasdan ko’z chamasi yordamida ham chizish mumkin, ko’z chamasi bilan malakali, ko’p yillik tajribaga ega rassomlar chizadilar.Ular muntazzam ravishda qoralamalar, xomaki rasmlar chizish natijasida mashaqqatli mehnatlari orqali ko’z bilan chamalab chizish malakasiga erishganlar