SAKKOKIYNING NA’T G‘AZALI XUSUSIDA - Israilov, G'ayrat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ushbu maqola Sakkokiyning n a ’t g ‘azali tahliliga bag‘ishlangan. Maqolada adabiyotshunoslikda a n ’ana, vorisiylik, badiiy mahorat, devon tartib berishning o ‘ziga xos xususiyatlari, shungdek janriy xilma-xilligi kabi bir nechta masalalar o ‘rganilgan. Xususan, Sakkokiy devonidagi g ‘azallar m avzuyo‘nalishiga ko ‘ra hamd, n a ’tga bo‘linishi va n a ’t g ‘azallar ham o ‘z navbatida ikkiga - vasf n a ’t g ‘azallar va me ’rojnoma n a ’t g ‘azallarga bo‘linishi tahlil va talqin qilingan. Natijada, Sakkokiy n a ’tlari orqali uningdunyoqarashiningmuhim jihati k o ‘rsatilib, amalda muallif g ’oyaviy maqsadlari muhim qirralari namoyon etilganligi bilan n a ’t g ’azallarning shoir ijodida tutgan o ‘rni aniqlangan. N a ’t g ’azallardagi talqin va tasvirlar, shuningdek, uslubiy o ’ziga xosliklarda oyatlar va hadislar bilan aloqadorligi ochib k o ’rsatilgan.