ABU RAYHON BERUNIYNING NUTQ MADANIYATIGA OID QARASHLARI - Paraxadova, Dilfuza (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
Sharq qadimdan o’z mutafakkir olimlari bilan ulug’lanib kelgan. Chunki bu donishmandlarning ilm –fan sohasiga qo’shgan ulkan merosi umumjahon madaniyati xazinasiga qo’shilgan ulkan boylikdir .Bu meros bilan biz haqli ravishda faxrlanamiz .Sharqda vazxonlik balog’a ,balog’at (chachanlik,notiqlik)deb yuritilgan va notiqlik san’ati rivojlanishi bilan nutq oldiga qo’yilgan talablar ham murakkablashib bordi .Buyuk allomalardan Beruniy ,Abu Nasr Farobiy ,Ibn Sino ,Abu Abdulloh al- Xorazmiy ,Mahmud Qoshg’ariy ,Abu Yoqub Sakkokiylar ham tilga,lug’atga so’z odobi ,grammatika va mantiqshunoslik ilmga doir asarlar yozganlar ,boshqa sohaga doir yozgan asarlarida ham nutq madaniyati masalalariga katta etibor berganlar.