TIL XABARDORLIGINI TA’LIM METODOLOGIYASI SIFATIDA QO’LLASH Baxieva Palzada Baxitbaevna- 2-kurs tayanch doktorant, NDPI: TIL XABARDORLIGINI TA’LIM METODOLOGIYASI SIFATIDA QO’LLASH - Baxieva, Palzada (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Ko‘p yillardan beri ta’limdagi tilning o‘rni tadqiqotlar markazida bo‘lib kelmoqda va bu mavzu turli jihatlari bilan o‘rganib chiqilgan. Dunyo bo‘ylab olimlar tilning ta’limiy kontekstdagi funksiyasini tushunishga doimiy qiziqish bildirganlar. Bu borada turli usullar ishlab chiqilgan bo‘lib, ular orasida umumiy til rivojlanishini, xorijiy va ikkinchi til sifatida til o‘zlashtirish jarayonlarini o‘rganish ham mavjud. So‘nggi yillarda tobora ko‘proq e’tibor tortayotgan sohalardan biri -bu tilga ongli munosabat (language awareness). O‘quv dasturiga ko‘ra, tilga ongli yondashadigan o‘qituvchi nafaqat tilning namunasi (rol modeli) bo‘lib xizmat qiladi, balki o‘zining fani uchun xos bo‘lgan tilni ham o‘rgatadi. Bugungi kunda innovatsion, talabchan va kelajakka yo‘naltirilgan til ta’limiga qaratilgan urg‘u, tilni o‘qitish va o‘rganishga yanada keng qamrovli va yaxlit yondashuv zarurligini ko‘rsatmoqda. Bunday yondashuv tilning lingvistik, sotsiomadaniy va individual jihatlarini hisobga olishi, hamda tinglash, gapirish, o‘qish va yozishni birgalikda qo‘llagan holda, haqiqiy hayotdagi til holatlariga asoslanishi kerak.