САНГЗОР ҲАВЗАСИ ГЕОСИСТЕМАЛАРИДА ТУПРОКЛАРИНИНГ МЕЛИОРАТИВ ХОЛАТИНИ КАРТАГА ТУШИРИШДА ТИЗИМЛИ ТАҲЛИЛДАН ФОЙДАЛАНИШ - Xoldorova, Gulbahor (Джизакское инновационное образование, 2021)
Сангзор ҳавза геосистемаси (Ўзбекистон, Мирзачўл) чегарасида тузлар аралашувини баҳолаш учун ер пўсти юзасининг табиий элементар макон-замон структураси ҳисобланган оқимлар картасида (И.Н.Степанов бўйича) аниқлаб ва кўрсатиб берилган. Оқимлар топографик карталар изогипс чизиқларининг геометрик ўзгариши йўли билан ажратилган. Сангзор ҳавза геосистемасида сув, туз ва майда қумлар шаклланиши, транзити ва аккумуляцияси ҳудуди билан оқим майдонлари чегараси биринчи марта ажратилган. Картада геокимёвий мос келувчи дивергент ва конвергент ҳудудлар кўрсатилган бўлиб, осон эрувчи тузларнинг ошиб борувчи ҳудудлар ва табиий тузлар қабул қилувчи пасайиб борувчи ҳудудлар ҳисобланади.